Pápež Benedikt XVI. sa stretol v Havane s Fidelom Castrom

29.03.2012 Celý región

Havana 28. marca (TASR) - Pápež Benedikt XVI. sa dnes po omši pod otvoreným nebom, ktorú slúžil v Havane, stretol približne na pol hodinu s kubánskym revolučným vodcom Fidelom Castrom. O ich schôdzke, ktorá sa uskutočnila za zatvorenými dverami, informoval hovorca Vatikánu Federico Lombardi.

Nie je známe, o čom 84-ročný pápež s 85-ročným Fidelom Castrom hovoril.

Stretnutie sa uskutočnilo v závere pápežovej trojdňovej návštevy komunistického ostrova, počas ktorej pápež vyzval Kubáncov, aby hľadali skutočnú slobodu v čase, kedy ich krajina prechádza zmenami, a vyzval vedenie štátu, aby umožnilo katolíckej cirkvi zaujať v kubánskej spoločnosti významnejšiu úlohu.

Na dnešnej omši na havanskom Námestí revolúcie, na ktorej sa zišlo na 300.000 ľudí, mal pápež podľa agentúry AP nezvyčajne politický prejav, hoci v prvých radoch sedeli kubánsky prezident Raúl Castro a členovia jeho vlády.

"Kuba a svet potrebujú zmenu, ale k tej dôjde iba ak každý jeden bude hľadať pravdu a rozhodne sa pre cestu lásky, sejúc zmierenie a bratstvo," povedal.

Ľudia podľa jeho slov nájdu slobodu, keď budú hľadať pravdu, ktorú ponúka kresťanstvo.

"Na druhej strane existujú tí, ktorí nesprávne interpretujú toto hľadanie pravdy, čo ich vedie k iracionalite a fanatizmu. Uzatvárajú sa vo svojej pravde a pokúšajú sa ju nanútiť druhým, povedal od oltára postaveného v tieni obrovského portrétu revolučného spolubojovníka Fidela Castra, hrdinu Che Guevaru.

V nočných hodinách pápež odletí z Kuby nazad do Vatikánu.
 

Vyberte región